Sateenkaarilapsilla ja -nuorilla on oikeus olla oma itsensä ilman sukupuoleensa tai seksuaaliseen suuntautumiseensa kohdistuvaa syrjintää, häirintää, kiusaamista tai väkivaltaa. Oikeuksia turvaavat muun muassa YK:n lapsen oikeuksien sopimus sekä monet Suomen lait, kuten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaki.
Kaikki perus- ja ihmisoikeudet kuuluvat yhtäläisesti myös lapsille. Tärkein lasten ihmisoikeuksia suojaava sopimus on YK:n Lapsen oikeuksien yleissopimus, jota Suomi on sitoutunut noudattamaan. Muissakin ihmisoikeussopimuksissa on lapsia koskevia erityisiä mainintoja tai nimenomaisesti lapsille turvattuja oikeuksia.
Lapsen oikeuksien sopimuksen (3.1§) mukaan kaikissa lasta koskevissa toimissa ja päätöksissä on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Lapsen etu ei ole vain yksi päätöksenteossa huomioon otettava seikka, vaan periaate, joka on korkeammalla sijalla päätösharkinnassa kuin esimerkiksi vanhempien tai ”suuren yleisön” etu. Velvoite koskee viranomaisia (kuten koulut), lainsäätäjiä (kansanedustajat), tuomioistuimia ja kaikkia muita lapsen kanssa toimivia, kuten vanhempia ja muita huoltajia.
Lapsella on itsemääräämisoikeus ja oikeus ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Itsemääräämisoikeus tarkoittaa muun muassa henkilökohtaista vapautta ja koskemattomuutta sekä oikeutta määrätä itsestään ja kehostaan. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lasten kohdalla tämä tarkoittaa oikeutta oman identiteetin määrittelyyn tai sitä, että intersukupuolisille lapsille tehdä mitään sukupuolipiirteitä muokkaavia hoitoja ennen kuin he voivat antaa tietoon perustuvan suostumuksensa.
Lapsen itsemääräämisoikeus ja sen toteutuminen liittyy olennaisesti muihin lapsen oikeuksien sopimuksessa määriteltyihin oikeuksiin, kuten:
- lapsen edun ensisijaisuuteen
- Lapsen oikeuteen hyvinvoinnilleen välttämättömään suojeluun ja huolenpitoon, ottaen huomioon hänen laillisten huoltajien oikeudet ja velvollisuudet
- lapsen oikeuteen yksityisyyteen mukaan lukien lapsen oikeus tietää hänestä säilytettävän tiedon olemassaolosta, miksi tietoa säilytetään ja kuka sitä hallitsee
- lapsen oikeuteen fyysiseen ja psyykkiseen koskemattomuuteen ja suojeluun kaikenlaiselta väkivallalta, vahingoittamiselta tai välinpitämättömältä kohtelulta ja
- lapsen oikeuteen parhaaseen mahdolliseen terveydentilaan ja terveyspalveluihin, joka sisältää vapauksia ja oikeuksia, kuten oikeuden määrätä omasta terveydestään ja kehostaan lapsen kehittyvien valmiuksien mukaisesti.
Lapsen itsemääräämisoikeuteen liittyy myös vanhempien tai muiden huoltajien ensisijainen vastuu lapsen kasvusta ja kehityksestä sekä hänen ohjaamisesta ja neuvomisesta oikeuksiensa käyttämiseksi. Viranomaisilla on lapsen oikeuksien sopimuksen ja lastensuojelulain mukaan velvollisuus tukea vanhempia tämän tehtävän täyttämisessä.
Lue lisää sateenkaarilasten ja -nuorten oikeuksista Kasvurauha-oppaan artikkelista:
Lotte Telakivi: Sateenkaarilasten ja -nuorten oikeudet
Lapsen ja nuoren oikeudet koulussa
Lapsilla ja nuorilla on oikeus syrjimättömyyteen niin koulussa, harrastuksissa kuin heidän tarvitsemissaan palveluissa.
Oikeus turvalliseen oppimisympäristöön on ihmisoikeus ja oppilaitoksilla on lakisääteinen velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta suunnitelmallisesti. Oppilaitos ja koulutuksen järjestäjät ovat vastuussa lakisääteisistä velvoitteistaan, joita ovat sateenkaarevien oppilaiden syrjimättömyyden ja turvallisuuden sekä moninaisuutta kunnioittavan opetuksen järjestämisrauhan turvaaminen.
Suomessa oppilaalla tai huoltajilla ei ole mahdollisuutta kieltäytyä opetussuunnitelman mukaisesta opetuksesta. Tämä koskee yhtä lailla tapauksia, joissa oppilas tai hänen huoltajansa kieltää osallistumisen oppitunneilla, joissa käsitellään seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen moninaisuutta.
Lapsen ja nuoren oikeudet turvataan koulussa muun muassa näin:
- Jokaisen seksuaalista suuntautumista, sukupuolta ja sukupuolen ilmaisua, itsemäärittelyä ja nimeä kunnioitetaan.
- Kouluista tulee löytyä wc-sekä pukuhuonetiloja, joita ei ole sukupuolitettu vain tytöille ja pojille. Tyttö-poika-jaoista luovutaan. Ei-binääriset oppilaat huomioidaan kielenkäytössä ja opetusjärjestelyissä.
- Kaikilla kouluissa työskentelevillä tulee olla ajantasaiset tiedot seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta lisätään opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti läpileikkaavasti.
- Homo- ja transfobiseen kiusaamiseen sekä kaikkeen sateenkaari-ihmisiä koskevaan vähättelevään ja loukkaavaan puheeseen sekä väärän tiedon levittämiseen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä puututaan.
- Opetusmateriaalissa moninaisuus tulee esiin! Hyödyntäkää Setan harjoituksia, kouluvierailuita ja tietopaketteja, menetelmiä oppilaitoksille.
Nimi ja koulut
Nimi on tärkeä osa identiteettiä. Sukupuoli-vähemmistöön kuuluvan oppilaan valitessa itselleen uuden nimen on kyse hänen oikeudestaan olla oma itsensä.
Tasa-arvolaki kieltää oppilaitoksissa tapahtuvan syrjinnän sukupuoli-identiteetin perusteella ja määrää koulun ennaltaehkäisemään syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Nimi on osa sukupuoli-identiteettiä.
Häirintä on syrjintää. Väärän nimen käyttäminen on tasa-arvolain kieltämää häirintää. Vanhan nimen käyttäminen kertoo muille, että oppilaalla on ollut nimi, joka ei vastaa hänen sukupuoltaan eli paljastaa hänen sukupuolivähemmistöön kuulumisensa. Tämän paljastaminen on epäeettistä ja altistaa häirinnälle ja syrjinnälle. Oikean nimen käyttäminen tukee koulunkäyntiä, hyvinvointia ja osallisuutta.
Virallisen nimen voi muuttaa Digi- ja väestötietovirastossa itsenäisesti 15-vuotiaana, jolloin tätä nuorempien nimi tulee korjata järjestelmiin muilla keinoin. Mikään laki ei pakota käyttämään virallista nimeä koulussa.
Oppilaan valitseman nimen käyttäminen on ensisijaista, ja sen tulee olla kutsumanimi sekä näkyvä nimi järjestelmissä. Usein nimen muutoksen tekee Wilmaan koulusihteeri rehtorin määräyksellä. Teknisiä esteitä ei ole.
Wilmaa itse käyttävät (usein huoltajat) voivat muuttaa oman kutsumanimensä Wilman selainversiossa (ei onnistu mobiiliversiossa) kohdassa ilmoitusasetukset.
Oppilaitoksilla tiukempi velvollisuus puuttua häirintään
Kouluilla ja oppilaitoksilla on lakisääteinen velvollisuus puuttua sateenkaarilasten ja -nuorten kiusaamineen eli laissa kiellettyyn häirintään. Joissain tapauksissa kyse on rikoslain alaisista viharikoksista, joista tehdään rikosilmoitus. Ohjeet nuorille löydät tältä sivulta ja alta löytyvästä kuvasta.