Vihapuheesta ja viharikoksista
Vihapuhe on viestintää, joka lietsoo vihaa yhtä ihmistä tai ihmisryhmää vastaan. Viestintä voi olla puhetta, mutta se voi olla myös esimerkiksi kirjoituksia, kuvia, symboleja, musiikkia, piirroksia ja elokuvia.
Yhden virallisen määritelmän mukaan vihapuhetta ovat kaikki ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjaa suvaitsemattomuuteen.
Vihapuhe voi liittyä seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen tai sen ilmaisuun, mutta myös esimerkiksi ihonväriin, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen tai vammaisuuteen. Vihapuhe voi kohdistua moneen ominaisuuteen yhtä aikaa.
Vihapuheen tarkoituksena on useimmiten luoda kuva tiettyyn vähemmistöryhmään kuuluvista ihmisistä epäilyttävinä, epäluotettavina tai alempiarvoisina. Vihapuhe loukkaa usein syvästi toisen henkilön ihmisarvoa.
Suomessa vihapuhe on rikos, kun se on kiellettyä häirintää tai vaikkapa kotirauhan rikkomista, laiton uhkaus, kunnianloukkaus tai kiihottamista kansanryhmää vastaan.
Viharikos on mikä tahansa rikos, jos sen motiivina on viha sateenkaarinuoria ja heidän identiteettejään kohtaan. Viharikos on vakava rikos, koska se ei kohdistu vain uhriin, vaan on viesti kaikille sateenkaari-ihmisille. Rikoksista, joissa rikoksen motiivi on viha vähemmistöjä kohtaan, saa tekijä kovemman tuomion.
Vihapuhe, viharikokset, syrjintä ja häirintä eivät kuulu minnekään
Sinulla on oikeus osallistua julkiseen keskusteluun ja yhteiskuntaan omana itsenäsi ilman pelkoa vihapuheesta ja syrjinnästä. Vihapuhe pyrkii kiistämään, vaientamaan sekä ulossulkemaan kohteensa ja uhkaa kohteensa ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia. Vihapuheella pyritään hiljentämään vähemmistöjä ja ryhmiä, joilla on vähemmän yhteiskunnallista valtaa.
Sinun tulee voida nähdä oma identiteettisi arvokkaana. Sinun kuulumistasi omaan yhteisöösi ja koko yhteiskuntaan ei myöskään tule koskaan kyseenalaistaa.
Vihapuhe tekee elämästä turvattomampaa, heikentää itsetuntoa ja luo haasteita psyykkiselle hyvinvoinnille. Vihapuheen kohdistuminen lapsen ja nuoren identiteettiin voi olla erityisen haitallista kasvulle ja kehitykselle. Pelastakaa Lasten vuonna 2021 julkaistu ”Kuka haavoittuu verkossa” -selvityksestä ilmenee, että moni lapsi ja nuori ahdistuu verkon keskustelukulttuurista, jossa eri vähemmistöistä puhutaan epäkunnioittavaan sävyyn.
On hyvä muistaa, että netissä pätevät samat lait kuin muuallakin. Sananvapauteen kuuluu myös vastuu sanomastaan. Tämä vastuu on jokaisella ihmisellä riippumatta siitä, tapahtuuko viestintä nimettömästi tai omalla nimellä, verkossa tai tosielämässä.
Häirintä, syrjintä ja vihapuhe koulussa tai nuorten palveluissa
Vihapuhe, syrjintä ja häirintä eivät kuulu kouluun, harraspaikkoihin tai nuorisotiloille eikä vihatekoja tarvitse sietää. Jokaisella oppilaalla ja aikuisella on vapaus määritellä itsensä ja oma identiteettinsä. Jokainen oppilas saa seurustella avoimesti samaa sukupuolta olevan luokkatoverin kanssa, määritellä sukupuolensa ja nimensä tai pitää esillä sateenkaarisymboleita ilman, että joutuu niiden vuoksi esimerkiksi kiusaamisen ja ilkeän juoruilun kohteeksi.
Jokaisella oppilaalla ja aikuisella on oltava mahdollisuus tuntea kuuluvansa yhteisöön ja osallistua kaikkeen yhteiseen toimintaan turvallisesti. Häirintä ja vihapuhe ovat uhka turvallisuudelle ja siksi niihin tulee puuttua tehokkaasti.
Mikäli joudut häirinnän, syrjinnän tai vihapuheen kohteeksi, on oppilaitoksen tiedon saamisen jälkeen ryhdyttävä toimiin estääkseen häirinnän jatkumisen.
Häirintä voi kohdistua uuden 1.6.2023 voimaan tulleen yhdevertaisuuslain mukaan myös kokonaiseen ihmisryhmään, kuten seksuaalivähemmistöihin. Kouluilla on velvollisuus puuttua myös tällaiseen häirintään.
Toimi näin, jos kohtaat vihapuhetta, syrjintää tai häirintää:
Älä jää yksin kokemuksesi kanssa. Kerro luotettavalle aikuiselle, kuten opettajalle, koulukuraattorille, terveydenhoitajalle tai rehtorille sekä omille vanhemmillesi, jos se on sinulle mahdollista. Toimi samoin, jos kyse on harrastuspaikasta tai nuorisotilasta.
Vaikka verkossa saatu viesti herättäisi voimakkaita tunteita, älä lähde mukaan vahingolliseen väittelyyn viestin lähettäjän kanssa. Suojele itseäsi, sinulla ei ole velvollisuutta vastata vihapuheeseen.
Jos olet saanut vihapuhetta sisältäviä viestejä, älä poista niitä. Tallenna vihapuhetta sisältävä aineisto itsellesi esimerkiksi kuvakaappauksen avulla. Näin sinulle jää todiste siitä. Voit myös pyytää jotakuta muuta tekemään tämän puolestasi.
Jos olet jonkin rikoksen kohde, tee siitä rikosilmoitus mahdollisimman pian, jotta asiaa voidaan tutkia ja tekijää rangaista, koska rikokset vanhenevat!
Entä jos aikuinen, jolle kerroit kokemuksistasi, ei ota sinua vakavasti tai ei osaa tai halua auttaa sinua? Jos koulu ei puutu syrjinnän, häirinnän ja vihapuheen lopettamiseksi, syyllistyy koulu syrjintään. Voit aina ilmoittaa seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoleen kohdistuvasta häirinnästä suoraan joko yhdenvertaisuus- tai tasa-arvovaltuutetuille tai viedä asiaa eteenpäin muiden turvallisten aikuisten kanssa.
Voit tehdä rikosilmoituksen poliisille seuraavilla tavoilla:
- Tee sähköinen rikosilmoitus netissä (vaatii tunnistautumisen esimerkiksi pankkitunnuksilla): https://asiointi.poliisi.fi/asioiverkossa/rikos
- Tulosta rikosilmoituslomake ja toimita se poliisille
- Käy henkilökohtaisesti poliisilaitoksella
- Tee rikosilmoitus puhelimitse. Lähimmän poliisilaitoksen yhteystiedot löydät osoitteesta: https://www.poliisi.fi/yhteystiedot
Kiireellisissä tapauksissa voit soittaa hätänumeroon 112.
Kun teet rikosilmoituksen, vastuu asian selvittämisestä siirtyy poliisille. Kerro minkä rikoksen kohteena olet ollut (viharikos tai rangaistava vihapuhe) ja kerro, että sen motiivina on ollut viha sateenkaari-ihmisiä kohtaan.
Monilla verkkosivustoilla, sosiaalisessa mediassa ja muissa verkkopalveluissa voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle, jos sivustolla on vihapuhetta. Tee rikosilmoitus ja ota kuvankaappaukset viesteistä ennen kuin pyydät ylläpitäjää poistamaan viestin.
Voit tehdä rikosilmoituksen, vaikka et ole varma, onko kyse rangaistavasta vihapuheesta. Kun olet tehnyt rikosilmoituksen, poliisin tehtävä on selvittää se.
Peliympäristössä tapahtuvasta häirinnästä voi ilmoittaa pelitapahtuman tai koko pelitoiminnan järjestäjälle, admineille, moderaattoreille tai muille luotettaville aikuisille. Peleissä voi usein raportoida myös pelin sisäisillä raportointikeinoilla.
Aikuisille tarkoitetut tietosivut vihateoista ja niistä raportoimisesta löydät täältä. Voit kertoa kokemastasi vihateosta myös anonyymisti Setalle tällä lomakkeella.
Tukea nuorille
Jos kohtaat vihapuhetta tai joudut itse rikoksen uhriksi tai todistajaksi, se voi herättää voimakkaita tunteita. Monet kokevat esimerkiksi ahdistusta, pelkoa ja turvattomuutta. On tärkeää, että pyydät tukea, jos koet siihen tarvetta.
Sua varten somessa vähentää somessa tapahtuvaa, nuoriin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, ahdistelua ja väkivaltaa. Sua varten somessa-tiimille voi laittaa yksityisviestiä mihin kellonaikaan ja minä päivänä tahansa.
Sekasin chat -nuorille tarjoaa keskusteluapua missä tahansa elämäntilanteessa.
MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa, chatissa ja kirjepalvelussa voi kysyä ja keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa asiasta.
Someturva on matalan kynnyksen oikeusapu kaikille sosiaalista mediaa käyttäville.
Rikosuhripäivystys tarjoaa käytännön neuvoja ja henkistä tukea rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi joutuneille lapsille ja nuorille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville.
Rikosoikeudellinen vastuu ja alaikäiset
Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana. Se tarkoittaa, että yli 15-vuotias voidaan asettaa syytteeseen ja tuomita rikoksesta. Alle 15-vuotiaskin on silti korvausvelvollinen aiheuttamistaan vahingoista. Alle 15-vuotiaanakaan ei selviä rikoksista ja lainvastaisuudesta ilman seurauksia. Rikoksesta kiinni jäävästä alle 15-vuotiaasta tehdään lastensuojeluilmoitus.