Sananvapaus on ihmisoikeus, jonka ansiosta sateenkaarinuoret ovat voineet vaatia oikeuksiaan. Teillä on oikeus ilmaista mielipiteenne teitä itseänne koskevissa asioissa! Yksi reitti tähän on edustaa itseä ja muita sateenkaarinuoria mediassa.
Suomalainen ja kansainvälinen media on säännöllisesti kiinnostunut sateenkaarinuorista ja heidän hyvinvoinnistaan. Kuitenkin liian harvassa lapsia ja nuoria koskevassa jutussa haastatellaan lapsia ja nuoria itseään. Seta haluaa, että useammassa jutussa haastatellaan sateenkaarilapsia ja -nuoria, ja tietysti asiallisesti ja kunnioittavasti.
Tämä pieni opas on tarkoitettu Setan jäsenjärjestöjen piirissä toimiville nuorille, Setan nuorisotoimikunnan jäsenille ja muille sateenkaarilapsille ja -nuorille, jotka haluavat tuoda julkisuuteen asiallista tietoa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä.
Mediajulkisuus on tärkeää sateenkaarinuorille, jotta yhä useammat löytävät samastumisen kohteita ja saavat itseään koskevaa tärkeää tietoa.
Mediassa esillä olemiseen liittyy myös riskejä, joista on hyvä olla tietoinen.
Lisätietoa
Eliisa Alatalo
Setan viestinnän asiantuntija
+358 50 572 3259
eliisa.alatalo@seta.fi
Yleisiä ohjeita toimittajan kohtaamiseen
Toimittajat tekevät monenlaista tiedonhankintaa, joista yksi tärkeä ovat haastattelut. Toimittaja saattaa haluta taustahaastattelun tietojen hankkimiseksi tai varsinaisen haastattelun, jossa sinua lainataan. Haastatteluja voidaan tehdä lähi- tai etätapaamisessa, puhelimessa tai sähköpostilla.
Taustahaastattelussa olet lähde, jota ei mainita jutussa. Tarkista aina toimittajalta, onko kyseessä varmasti taustahaastattelu, jossa hän kerää tietoa vai varsinainen haastattelu, jonka perusteella sinua voidaan lainata.
Ennen kuin suostut haastatteluun, voit kertoa omat ehtosi haastattelun toteuttamiselle. Voit päättää, millä nimellä sinua jutussa puhutellaan ja mitä tietoja sinusta saa julkistaa. Joskus jutun arkaluontoisuuden vuoksi haastattelun voi antaa nimettömänä. Voit myös antaa ehdoksi, ettei sinua saa kuvata tunnistettavaksi. Arkaluontoisuus voi tulla siitä, että juttu käsittelee kipeitä syrjintä- tai väkivaltakokemuksia ja intiimejä- tai perhesuhteita. Voit päättää myös millä nimellä sinuun viitataan jutussa ja sen ei ole pakko olla virallinen nimesi.
Sinulla on oikeus saada tietää, milloin ja missä yhteydessä haastatteluasi käytetään. Voit kysyä mikä on haastattelun tarkoitus. Voit aina kieltäytyä vastaamasta, mikäli kysymyksellä haetaan jotain, mikä ei ole sinulle ok ja aiheuttaa haittaa sateenkaarinuorille. Sinä päätät, mitä elämänpiiriisi kuuluvaa asiaa saa käsitellä tai kuvata. Esimerkiksi voit rajata pois kotipaikkakuntasi, seurustelukumppanisi tai kotisi.
Toimittaja kertoo usein ennen haastattelua, mikäli aikoo nauhoittaa sen. Kysy, että saatko nauhoittamisesta huolimatta tarkastaa lausumaasi, koska saatat sanoa nauhoituksen aikana jotain epäselvästi tai et ole varma vastauksestasi. Kannattaa kuitenkin aina pyytää haastattelukysymykset etukäteen ja valmistautua vastaamaan niin, ettei myöhemmin tule katumapäälle sanomisistaan. Lehtijuttuun tehtyä nauhoitettua haastattelua ei saa käyttää radiojutussa tai tv:ssä ellei siitä ole haastateltavan kanssa sovittu.
Sinulla on oikeus saada omat lausumasi tarkistettavaksi ennen julkaisemista, jos se mitenkään on aikataulullisesti mahdollista. Joskus saatat saada tarkistettavaksesi koko jutun. Tällöin voit kommentoida myös muuta sisältöä, mutta kommenttejasi ei tarvitse ottaa huomioon muun kuin omien lausuntojesi kohdalla. Mikäli koko juttu perustuu haastatteluusi ja kertomiisi taustatietoihin, voit luonnollisesti korjata kaikki havaitsemasi virheet. Henkilöjutuissa, jossa olet pääosassa, on laajin tarkastamisoikeus.
Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus on iso ja erityistä asiantuntemusta vaativa kokonaisuus. Saatat pitää omaa asiaasi yksinkertaisena ja selkeänä, koska se on sinulle tuttua, mutta toimittajalle se ei välttämättä ole sitä. Toimittaja pyrkii työssään tiivistämään ja kansantajuistamaan sanomaasi mahdollisimman paljon. Joskus tiivistäminen ja kansantajuistaminen voi vaikuttaa liialliselta yksinkertaistamiselta, jolloin sisältö ei enää tunnu pitävän paikkaansa. Kun annat ytimekkäitä, värikkäitä ja mutkattomia vastauksia, päätyvät ne julkisuuteen varmemmin haluamallasi tavalla. Suosittele toimittajalle Setan toimittajaopasta ja sanastoon perehtymistä, jos hän ei ymmärrä yksinkertaistamansa tekstin ongelmaa sinun näkökulmastasi.
Sateenkaarinuorten tapa määritellä itseään tänään on erilainen kuin edellisillä sukupolvilla. Seta ohjeistaa toimittajia kohtaamaan sateenkaarinuoret avoimesti ja kunnioittamaan heidän itsemäärittelyään. Saatat joutua selittämään, mitä itsestäsi käyttämät termit tarkoittavat, sillä toimittaja saattaa tuntea homot, lesbot, biseksuaalit ja transsukupuoliset, mutta eivät sitä laajemmin. Ole kärsivällinen, ja voit aina ohjata ottamaan asiasta selvää haastattelun jälkeen, jos et halua toimia sillä hetkellä kouluttajana.
Monet mediaan haastatellut sateenkaari-ihmiset kertovat, että heiltä on saatettu kysyä perusasioita sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä eikä toimittaja ole tehnyt hyvin taustatyötään. Sateenkaarinuori on kuitenkin niin sanottu tavis eikä kaikkien sateenkaariasioiden asiantuntija. Voit aina kertoa, että kerrot asiasta vain omasta näkökulmastasi. Tietoa on saatavilla Setan verkkosivuilta, asiantuntijoilta ja materiaaleista.
Jos annat haastattelun omana itsenäsi, tee toimittajalle selväksi, ettet edusta Setaa, jäsenjärjestöä tai nuorisotoimikuntaa, vaikka toimisit niissä. Pelkkä toimikunnan tai jäsenjärjestön jäsenyys ei vielä tarkoita kyseisen tahon virallista edustamista. Jos jäsenyyden sattuu mainitsemaan ohimennenkin, voidaan se jutussa tulkita kyseisen tahon edustamiseksi.
Miten nuoret huomioidaan?
Mediat, jotka ovat sitoutuneet journalistin ohjeisiin, ovat turvallisia antaa haastatteluja, mutta siitäkin huolimatta kannattaa varmistaa, että omat oikeudet haastateltavana toteutuvat. Journalistin ohjeet ovat tärkeä toimittajien eettinen ohjeistus, jonka rikkomisesta voi saada huomautuksen Julkisen sanan neuvostolta (JSN). Näitä ohjeita pidetään Suomessa tärkeänä ja niitä halutaan kunnioittaa.
Tärkeä kohta journalistin ohjeissa on kohta 26:
Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.
Monilla mediataloilla on olemassa ohjeistuksia lasten ja nuorten haastattelemisesta. Niissä kerrotaan, mitä nuorelta voidaan kysyä, miten hänet voi kuvata ja miten varovaisemmin toimitaan kuin aikuisten kohdalla. Media on sitä varovaisempi mitä nuoremmasta alaikäisestä on kyse. Yli 15-vuotiasta voi haastatella ja hänestä voi julkaista kuvia jo kohtuullisen vapaasti.
Seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettiä pidetään arkaluonteisina tietoina Henkilötietolain 11§ mukaan. Se tarkoittaa, että mikäli annat haastattelun nuorena, etkä halua tuoda identiteettiäsi itse esille, ei toimittajakaan saa sitä tuoda esiin. Hänellä tulee olla sinulta lupa, kun hän kertoo sinun kuuluvan sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön.
Lastensuojelun keskusliiton Opas lasten haastattelijoille ja kuvaajille kertoo esimerkiksi, että:
”Jos on aikeissa haastatella alaikäistä lesbo-, homo-, bi- tai transnuorta hänen seksuaali- tai sukupuoli-identiteettiinsä liittyvistä asioista, on kuulosteltava erityisen tarkasti, onko nuori riittävän kypsä tulemaan julkisuuteen nimellään ja kuvallaan. Jos aikuiseksi kasvaminen on muutenkin vaativaa, nuoruus on erityisen rankkaa niille, jotka eivät sovi annettuun muottiin. Homo- ja lesbonuorten itsemurhariski on tutkimusten mukaan kolmin–nelinkertainen muihin nuoriin verrattuna.”
Vaikka median tulee olla varovainen alaikäisiä koskevassa uutisoinnissa, ei sinun tarvitse olla varoivainen sanoissasi! Jos olet varma, että haluat jutun käsittelevän laajemmin ja herkempiä asioita kuin mitä lopulliseen versioon on päätymässä ja epäilet tämän johtuvat toimittajan varovaisuudesta ja ohjeista koskien lasten ja nuorten haastattelemista, voit ottaa asian esille toimittajan kanssa uudelleen.
Mistä tiedän, onko toimittaja luotettava?
Suomalaiset mediat ovat pääsääntöisesti sitoutuneet journalistin ohjeisiin, jolloin voit antaa haastattelun niille. Sateenkaarimedioista journalistin ohjeisiin on sitoutunut verkkomedia Kehrääjä.
On myös olemassa runsaasti medioita, jotka eivät ole sitoutuneet noudattamaan eettisiä ohjenuoria. Esimerkiksi yksityiset tv-kanavat tai muut mediat eivät ole sitoutuneet journalistin ohjeisiin, mutta ne saattavat pyytää myös nuoria väittelemään ohjelmaan transvastaisen toimijan kanssa.
Haastatteluja voivat pyytää erilaiset verkkolehdet, tubettajat tai podcastaajat, joilla voi olla suuri näkyvyys ja iso yleisö. Näillä tahoilla ei ole velvollisuutta korjata juttujaan tai moderoida verkkokeskusteluita toisin kuin toimituksilla.
Luotettavuutta pitää arvioida sen perusteella, millaista sisältöä mediat ovat aiemmin julkaisseet: onko sisällöissä jotain sateenkaarivihamielistä tai epäilyttävää? Millaista verkkokeskustelua näiden juttujen yhteydessä käydään?
Yksittäisen freelancer-toimittajan yhteydenottoon voi suhtautua pienellä varauksella, jos juttua ei ole tilattu jostain luotettavasta mediasta. Voit pyytää toimittajaa lähettämään linkkejä juttuihin, joita hän on kirjoittanut.
Joskus muiden maiden mediat haluavat tehdä juttuja Suomen tilanteesta osana laajempaa artikkelia. Tällaisia yhteydenottoja on tehty muun muassa transnuorista ja sukupuolta vahvistavista hoidoista. Eri maiden toimituksilla saattaa olla eri tyyppisiä eettisiä ohjeistuksia, joita ne noudattavat. Jos et ole koskaan kuullut mediasta, josta yhteydenotto tulee, googleta tämä media ensin ja selvitä millainen se on. Voit myös kysyä apua ja mielipidettä Setan viestinnän asiantuntijalta.
Radio tai tv-haastattelu
Voit pyytää kysymykset etukäteen, mutta aina et niitä saa. Haastattelija voi olla tarkasti kysymysten mukaan etenevä tai rentoon jutusteluun luottava. Valmistaudu ottamaan selvää jutun aihepiiristä ennen haastattelua ja tee itsellesi tarvittaessa muistiinpanot tärkeimmistä faktoista, perusteluista, poliittisista tavoitteista ja väitteidesi lähteistä. Voit myös ottaa lähteitä mukaasi ja antaa ne eteenpäin: opas, tutkimus koskien sateenkaarinuoria, löytämäsi toinen artikkeli aiheesta.
Tv- ja radiouutisiin tehdyt haastattelut ovat hyvin lyhyitä, jolloin pääset sanomaan vain yhden tai kaksi lausetta. Joskus usean kysymyksen haastattelusta käytetään lopulta lähetyksessä vain puolikas lause. Harkitse tarkkaan, mitä aiot sanoa. Jos vastauksesi ei mennyt mielestäsi hyvin, voit kohteliaasti pyytää uudelleenottoa.
Myös epämukaviin kysymyksiin kannattaa vastata hymyssä suin. Mikäli kysymyksenasettelu lähtee sinulle epäedullisesta näkökulmasta tai pyrkii saamaan sinut puhumaan asiasta, josta et haastattelussa voi tai osaa puhua, voit kiertää kysymyksen vastauksessasi ja vaihtaa aihetta:
- Tämä on mielenkiintoinen kysymys, mutta mieluummin haluaisin puhua… (kerro myös miksi toinen aihe on tärkeämpi)
- Voisitko vielä muotoilla kysymyksen uudelleen toisin sanoin? Mitä oikeasti haluat tietää? (tämä saattaa osoittaa selvemmin johdattelevan kysymyksen)
- En koe, että olen oikea henkilö vastaamaan tähän kysymykseen. Sen sijaan osaan kertoa… (sinun ei ole pakko vastata, jos et halua)
Suora lähetys
Suoraan studio- tai uutislähetykseen annetaan useimmiten kysymykset etukäteen ja ne käydään yhdessä läpi pikaisesti toimittajan kanssa. Joskus vastauksesi kirvoittaa lisäkysymyksen, johon et ollutkaan varautunut vastaamaan.
Suoria tv-haastatteluita tehdään sekä studiossa että muissa paikoissa, kuten kodeissa, toimistotiloissa tai kadulla. Nuoria ei tyypillisesti aseteta keskustelumuotoisissa haastatteluissa vastakkain kärkkään haastateltavan kanssa. Jos näin kuitenkin käy, älä suutu missään tilanteessa ja pysy rauhallisena. Sinun ei toisaalta tarvitse aina odottaa, että saat puheenvuoron. Uskalla puhua väittelyssä toisen haastateltavan päälle, jos hänen faktansa eivät pidä paikkaansa, hän ryhtyy solvaamaan sinua tai hän jaarittelee. Pidä huolta, että ydinviestisi välittyy. Saat myös puhua tunteistasi, joita vastapuolen argumentit herättävät.
Radiolähetyksissä toimittaja ja studiohaastatteluissa ohjaaja tai kuvaaja kertovat, milloin mikrofoni on päällä. Hoida yskimiset ja haukottelut mainoskatkolla tai kun mikrofonisi on poissa päältä. Juo vettä, jos sitä on tarjolla! Odota, että lähetys on loppunut ennen kuin kommentoit lähetystä tai alat keskustella muiden haastateltavien kanssa.
Suoraan tv-lähetykseen ei tarvitse pukeutua erikoisesti. Vältä kuitenkin liian pienikuvioisia vaatteita. Studiolähetyksissä haastateltava meikataan sukupuolesta riippumatta, jotta hänen ihonvärinsä näyttäisi normaalilta vahvoissa studiovaloissa. Toisinaan meikkauksessa lisätään myös ripsiväriä tai huulipunaa, jotta haastateltavan kasvonpiirteet erottuvat hyvin. Voit kuitenkin aina kieltäytyä meikistä kokonaan tai pyytää vain kevyttä pintameikkiä, joka ei näy katsojille.
Pitkissä haastatteluissa saattaa joutua olemaan kauan kuumissa valoissa, jolloin voit napata mukaan myös vaihtovaatetta.
Joskus haastattelussa jännittää, ja se on luonnollista
Jännitystä voi purkaa liikkumalla, vaikkapa kiipeämällä portaita edes takaisin. Juo vettä ennen tilaisuutta ja muista hengittää syvään! Kysy, jos jokin on haastattelutilanteessa epäselvää.
Jännitykseen auttaa se, että kerrot vapaamuotoisemmin haastatteluaiheista jollekulle etukäteen. Kirjoita vaikka tukisanoja pienelle lapulle. Valmistaudu mahdollisimman hyvin ennakkoon: jos osaat asiasi, haastattelu menee hyvin. Luota itseesi!
Mediassa oleminen on osa nuorten sananvapautta
Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, jonka ansiosta sateenkaarinuoret ovat voineet vaatia oikeuksistaan. YK:n Lapsen oikeuksien sopimus vahvistaa lapsen kuulemista häntä koskevissa asioissa, ja se koskee myös sateenkaarilapsia ja -nuoria. Sateenkaarinuorilla on oikeus ilmaista mielipiteensä heitä itseään koskevissa asioissa.
Sananvapaus ei kuitenkaan ole rajaton eikä mitä tahansa saa julkisuudessa sanoa. Sanavapautta on rajoitettu rikoslaissa (kiihottaminen kansaryhmää vastaan ja kunnianloukkaus) ja yhdenvertaisuuslaissa ja tasa-arvolaissa (syrjintä ja häirintä) mutta myös mediassa niiden omien eettisten sääntöjen kautta Suomessa mediat ovat sitoutuneet Journalistin ohjeisiin.
Sananvastuu on sananvapauden käyttämistä eettisesti ja vastuullisesti. On tärkeää, että medialle annetaan totuuden mukaista ja asiallista tietoa sateenkaarilapsista ja -nuorista. Monet vihamieliset tahot levittävät tahallaan mediassa ennakkoluuloihin ja vanhentuneeseen tietoon liittyviä faktoja sateenkaari-ihmisistä. Osa sananvapauden käyttämisestä on sitä, että puututaan näihin virheellisiin väitteisiin antamalla toimittajalle palautetta jutun sisällöistä tai kirjoittamalla vastineita.
Faktat ja mielipiteet ovat eri asioita ja ne pitää journalistin ohjeiden mukaan erotella uutisjutuissa selkeästi. Toimittajien kuuluu siis tarkistaa myös haastateltavien kertomat faktat ja erottaa, jos ne ovatkin vihamielisiä mielipiteitä sateenkaari-ihmisistä eikä tosiasioita. Sananvapauteen kuuluu myös, että sateenkaarilapsista ja -nuorista saa sanoa mielipiteenään myös loukkaavia asioita, mutta ne eivät kuitenkaan täyttää vihapuheen tai laissa kielletyn puheen tunnusmerkkejä.
Sananvastuuseen Setassa kuuluu, että voimme kritisoida mediassa poliitikkoja, poliittisia puolueita ja muita sateenkaarioikeuksia vastustavia tahoja, mutta emme kohdista kritiikkiämme yksittäisten henkilöiden persoonaan, tyyliin tai spekuloi heidän motiiveillaan tai terveydentilallaan. Kaikki eivät kuitenkaan noudata keskustelussa eettisiä periaatteita vaan pyrkivät hiljentämään ja loukkaamaanja kannustavat muita tekemään samaa.
Tällaista epäeettistä toimintaa kutsutaan maalittamiseksi, joka on yksi väkivallan muoto. Se voi pitää sisällään järjestelmällistä loukkaamista, uhkaamista, mustamaalaamista, yksityisten tai perättömien tietojen levittämistä. Maalittaminen muistuttaa joltain osin kiusaamista verkossa.
Tällaisiin hyökkäyksiin voi kuulua tietojesi ja sanomasi voimakasta kyseenalaistamista tutkimusten, vastatarinoiden tai pääasiassa ulkomaisten esimerkkien kautta. Tämä voi aiheuttaa häpeää tai saada sinut epäilemään, että olet tehnyt virheen tai tietosi eivät pidä paikkaansa. Tätä kutsutaan termillä gaslighting, joka tarkoittaa tietoista harhauttamista. Voit kuitenkin luottaa siihen, että Setassa esillä olevat faktat ja tiedot ovat luotettavia ja ajan tasalla!
Maalittamisen kohteeksi joutuminen on riski mielenterveydelle ja johtaa sananvapauden kaventumiseen, kun ei tee enää mieli olla esillä ja kertoa mielipiteitään mediassa ja somessa.
Jos joudut maalituksen kohteeksi:
- Ota itse tai pyydä kaveria ottamaan talteen kuvankaappaukset kaikista vihaviesteistä.
- Kerro aina Setan asiantuntijoille ja toimittajalle, jos sinuun kohdistuu maalittamista. Saa heiltä lisäohjeita.
- Tee rikosilmoitus uhkailusta, solvaamisesta tai yksityisten tietojen levittämistä. Tee ilmianto somepalveluun.
- Jos olet näkyvässä roolissa, harkitse myös osoitteen ja puhelinnumeron salaamista.
Lue lisää: Ping Helsingin Työkalupakki somessa maalittamisen kohteeksi joutuneille
Mahdollisia pulmatilanteita
En sanonut noin tai tässä ihan vääriä tietoja!
Mikäli sinua koskevassa uutisoinnissa on asiavirhe, voit pyytää oikaisua jutun tehneeltä toimittajalta. Oikaisu pitäisi julkaista viipymättä. Verkkojutuissa tyypillisesti korjataan virheellinen kohta ja mainitaan muutoksesta jutun lopussa. Mikäli virhe on lehden paperiversiossa, on oikaisu julkaistava seuraavassa lehdessä.
Jos selkeää virhettä ei korjata, kannattaa lähestyä toimittajan lisäksi päätoimittajaa. Joskus tulkinnanvaraisista ja kiistanalaisista asioista saatetaan pitää kiinni eikä toimitus pidä jotain sanamuotoa virheenään. Toimituksilla on oikeus tehdä myös huonoja ja tyhmiä juttuja.
Apua, korjaan juridisen sukupuoleni ja muutan nimeä, mutta vanha nimeni ja kuvani näkyy verkkouutisissa!
Riski siihen, että vanha nimesi ja kuvasi jää verkkouutisiin ikuisiksi ajoiksi, on olemassa. Vastaava toimittaja eli usein päätoimittaja voi kuitenkin tehdä muutoksia verkkoarkistoihin, jos verkossa oleva tieto aiheuttaa kohtuuttomia haittoja yksilölle. Kerro siis viestissäsi mahdollisimman yksityiskohtasesti, miten tiedot haittavat ja miten ne vaikuttavat tulevaisuuteesi. Koko verkkojuttua ei välttämättä poisteta, mutta se voidaan muuttaa esimerkiksi nimettömäksi ja kuva poistaa.
Toimitukset ovat tiukempia julkisuuden henkilöiden ja merkittävässä asemassa olevien aikuisten vanhoja nimiä ja kuvia sisältävien juttujen pitämisessä verkossa. Sateenkaarinuoret harvoin ovat tällaisessa asemassa, jolloin pyyntöön jutun muokkaamisesta tai poistamisesta tulisi suostua. Aina päätoimittaja ei kuitenkaan muuta juttua, vaikka pyytäisit ja perustelisit hyvin.
Vanhaa kuvaa taas ei saisi julkaista ainakaan uudelleen. Sukupuoltaan korjanneen henkilön vanhan kuvan ja nimen julkaisu voi rikkoa Journalistin ohjeiden kohtaa 11, joka kieltää kuvan harhaanjohtavan käytön, vaikka se voi myös rikkoa kohtaa ihmisarvoisesta kohtelusta.
Kuvani ilmestyi saman median mainoskuvaan, joka ei liity minusta tehtyy juttuun mitenkään!
Mediakonserneissa saatetaan käyttää toimitustyössä otettuja kuvia myös vaikkapa mainoksissa. Sinulla on kuitenkin oikeus tietää, missä sinusta tehtyä haastattelua ja kuvia voidaan käyttää. Jos toimittaja kertoo, että kuva voi päätyä uudelleen julkaistuksi jossain muualla, voit kieltäytyä kuvan ottamisesta tai antaa ehdoksi julkaisun vain jutun yhteydessä. Jos et antanut tällaista suostumusta ja kuva silti julkaistaan, voit pyytää julkaisujen poistamista verkosta päätoimittajalta.
Somessa jaetun uutisjutun jälkeen puhutaan kommenteissa törkeästi ja loukkaavasti
Jos huomaat, että sinua koskevan jutun jälkeen on vihamielisiä, leimaavia ja identiteettisiä mitätöiviä kommentteja sinusta tai yleisesti sateenkaari-ihmisistä, voit kertoa siitä jutun tehneelle toimittajalle. Toimituksilla on velvollisuus poistaa nämä kommentit. Jos kommentit sisältävät jotain, mikä rikkoo lakeja, voi niistä tehdä rikosilmoituksen. Vihapuheeseen puuttumisesta ohjeistus löytyy Setan verkkosivuilta ja nuorille suunnatulta sivulta.
Linjaus perustuu Julkisen sanan neuvoston kahteen ratkaisussuun (2023) koskien Helsingin sanomia ja Iltalehteä. Näiden medioiden sosiaalisen median tileillä julkaistujen juttujen jälkeen olevaa kommentointia tulee moderoida. Näissä uutisissa käsiteltiin sateenkaari-ihmisiä ja juttuja kommentoitiin ihmisarvoa alentavasti. Kommentit eivät siis saa loukata sateenkaarinuorten ihmisarvoa eivätkä ne saa sisältää vihapuhetta.
Ohjeita nuorisotoimikunnalle
Setan nuorisotoimikunta on itsenäinen Setan hallituksen alainen toimielin, joka voi edustaa itseään mediassa. Nuorisotoimikunta edustaa paitsi itseään myös Setaa ja sen poliittisia linjauksia ja toimintaperiaatteita. Nuorisotoimikunta ei laadi itsenäisesti omaa poliittista ohjelmaa tai linjauksia paitsi, jos se tapahtuu yhteistyössä Setan asiantuntijoiden ja hallituksen kanssa.
Nuorisotoimikunnan jäsenten tulee aina erikseen sopia Setan asiantuntijoiden kanssa nuorisotoimikunnan edustamisesta, jotta voidaan varmistaa median luotettavuus, Setalle myönteinen kysymyksenasettelu ja kerrata faktat ja linjaukset kyseisestä teemasta.
Sooloilu voi johtaa kiusallisiin tilanteisiin, joissa nuorisotoimikunnan lausumat poikkeavat Setan merkittävästi linjauksista. Tämä ei tarkoita, etteikö haastatteluissa saisi esittää omia mielipiteitään tai kantojaan, mutta tällöin tulisi tuoda esille, että kyse on omasta kannasta, ei Setan.
Nuorisotoimikunnan kirjoitusasussa on ollut vaihtelua mediassa. Pidäthän huolta, ettei juttuun päädy vääriä muotoiluja, kuten ”Setan nuoriso-osasto” tai ”Setan nuorisojärjestö”.
Nuorisotoimikunnan mediatyö
Nuorisotoimikunta voi tehdä monipuolista mediatyötä, kuten lähettää valtakunnallisiin mediohin (STT, YLE) tai paikallislehtiin mielipidekirjoituksia, lähettää mediatiedotteita, kommentoida sateenkaarinuoria koskevia uutisjuttuja verkossa tai kirjoittaa niissä esitetyissä väitteistä vastakirjoituksia eli vastineita.
Uutistoimituksiin tai nuorten lehtin voi myös tarjota itseään haastateltavaksi! Monet mediat kaipaavat hyviä henkilöjuttuja ympäri vuoden. Näissä jutuissa voi tuoda itsestä kertomisen ohella esiin laajempia sateenkaarinuorille tärkeitä teemoja ja taoitteita. Kannattaa siis olla rohkeasti yhteydessä suoraan joko päätoimittajaan (pienessä lehdessä) tai toimituspäällikköön tai -sihteeriin (suuremmassa lehdessä), kanavapäällikköön (radio/tv) tai yksittäiseen toimittajaan, joka on kirjoittanut sateenkaarinuorista aiemmin. Tv- ja radio-ohjelmien osalta kannattaa myös katsoa tuottaja-nimikkeellä olevat henkilöt.
Mistä media on kiinnostunut?
Mediatiedote poikii uutisen, jos uutiskynnys ylittyy. Se edellyttää, että asiamme on ajankohtainen, ainutlaatuinen ja kiinnostava! Mielenkiintoa voi herättää eri keinoilla:
- Mistä juuri nyt puhutaan lehdissä ja uutisissa? Kommentoikaa asiaa sateenkaarinuorina!
- Panosta otsikkoon: Tämä löi sateenkaarinuoret ällikällä: ”Käsittämätöntä toimintaa x:ltä”
- Kerätkää itse uutta tietoa oman kyselyn kautta ja julkistakaa tulokset. Tutkimus kiinnostaa!
- Miten sateenkaarinuorten teemat liittyvät niin sanottuihin megatrendeihin ja aikamme suurimpiin kysymyksiin, kuten ilmastonmuutokseen?
- Ottakaa erikoinen kumppani ja tehkää juttuvinkki yhdessä: julkkis, poliisi, naapurin täti?
Tutkimusta ja ohjeita
Lähteitä ja materiaaleja sateenkaarinuorista:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskysely kertoo hyvinvoinnin kehityksestä.
Euroopan unionin perusoikeusviraston LHBTIQ-kyselytutkimukset ja tarkemmat data-analyysit kertovat palveluiden käyttämisestä, avoimuudesta, väkivalta- ja syrjintäkokemuksista.
Sateenkaarijärjestö ILGA-Europen vuosittainen sateenkaarikartta- ja indeksi sisältää tietoa lainsäädännöistä ja viranomaiskäytänteistä.
Transgender Europen transoikeuksien kartta sekä journalistiopas.
World Professional Association for Transgender Health (WPATH) Standards of care v8 transhoitosuositukset perustuvat tutkittuun tietoon.
Organisation Intersex International Europe (OII Europe) tarjoaa intersukupuolisuustietoa.
Seta itse on selvittänyt mm. eheyttämistoimintaa, terveys- ja varallisuuseroja ja sukupuolen korjaushoitojen saavutettavuutta. Löydät nämä täältä.