
Mitä on kasvurauha?
Vanhemmilla on usein ajatus siitä, että omat lapset kuuluvat meille itsellemme. Koemme velvollisuudeksemme suojella heitä ja tehdä heistä itsemme kaltaisia. Kasvatamme lapsiamme, jotta he vastaisivat omiin odotuksiimme niin käyttäytymisen, kiinnostuksen kohteiden, urapolkujen kuin ulkonäönkin osalta. Jaamme heille sekä tietomme että ennakkoluulomme ja käsityksemme hyvästä ja huonosta.
Kasvatamme lapsiamme tytöiksi ja pojiksi, kuten monia meistäkin kasvatettiin. Odotamme lastemme löytävän tyttö- tai poikaystävän, jonka kanssa he perustavat perheen. Toivomme, että lapsemme olisivat onnellisia samalla mittapuulla kuin mitä itse käytämme.
Kaikista tytöiksi syntymässä määritetyistä lapsista ei kuitenkaan kasva tyttöjä eikä pojista poikia. Kaikki lapset eivät löydä kumppania niin sanotusti vastakkaisesta sukupuolesta vaan samasta, useista tai eivät haluakaan löytää sellaista. Nämä lapset ovat sateenkaarilapsia. He ovat trans- tai intersukupuolisia lapsia tai muunsukupuolisia lapsia. He ovat homoja, lesboja, bi-, pan tai aseksuaalisia lapsia. Osa lapsista myös kykenee ihastumaan moneen yhtäaikaisesti ja toivoo tulevaisuudessa voivansa elää monimuotoisissa ihmissuhteissa.
Jokaiselle lapselle kuuluu oikeus pohtia sukupuoltaan tai sitä, keihin ja miten ihastuu. Sukupuoli-identiteetti ja seksuaalinen suuntautuminen ovat monimuotoisia, liukuvia ja voivat tulla esiin tai muuttua eri-ikäisenä. Kaikista näitä asioita pohtivista lapsista ei kasva sateenkaari-ihmisiä, mutta he hyötyvät yhtälailla kannustavasta ja rakastavasta suhtautumisesta identiteettipohdintoihin.
Kasvurauha tarkoittaa, että lapset saavat tutustua ja määrittää oman sukupuolensa, sen ilmaisun tavat sekä seksuaalisen suuntautumisensa avoimessa, kunnioittavassa ja turvallisessa ympäristössä.
Ne, joiden sukupuoli tai seksuaalinen suuntautuminen ei ole cis-hetero, tarvitsevat vanhemmiltaan suojelua ja tukea kohdatakseen yhteiskunnan sukupuoli- ja heteronormit ja mahdollisesti torjuvia asenteita, epäluottamusta ja syrjintää muilta lapsilta ja aikuisilta sekä yhteiskunnan palveluissa.
Lapsi ei ole syntymänsä jälkeen cissukupuolinen hetero ”toistaiseksi”, kunnes vakuuttaa muut ihmiset siitä, ettei hän olekaan. Osa on sateenkaarilapsia jo syntyjään. Kasvurauha tarkoittaa, ettei lasten tarvitse tulla kaapista, kuten vanhemmat sukupolvet ovat joutuneet tulemaan, vaan he saavat olla sellaisia kuin ovat koko elämänsä.
Tämä artikkelikokoelma auttaa vanhempaa vastaamaan kysymykseen, miten mahdollistetaan lapsen kasvu sellaiseksi kuin hän on. Miten tuen häntä kasvussa, takaan kasvurauhaa ja käsittelen omat tunteeni, jos lapsi ei vastannutkaan odotuksiani?
Kasvurauha, Opas sateenkaarilasten ja -nuorten vanhemmille, 48 sivua
Opas on julkaistu vuonna 2023 ja se on tilattavissa maksutta Setan verkkokaupasta painettuna ja luettavissa myös pdf-tiedostona.
Oppaan on toimittanut viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo ja sateenkaarinuorten valokuvat on ottanut Mikko Patrikainen. Kansikuva Kirsi Tuura (A-lehdet).
Artikkelit
- Sanna Immonen ja Eevi Harju: Sateenkaarinuorten moninaiset määritelmät
- Maarit Huuska: Translapsen ja sukupuoltaan pohtivan lapsen kasvatus
- Outi Santavuori: Oletko pohtinut lapsesi seksuaalista suuntautumista?
- Terhi Väisänen: Jos perhesuhteet rakoilevat
- Maarit Huuska: Vähemmistöstressi heikentää lasten ja nuorten terveyttä
- Lotte Telakivi: Sateenkaarilasten ja -nuorten oikeudet
Palvelut sateenkaarinuorille ja heidän vanhemmilleen
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus (sukupuolivähemmistöt):
- ammatillinen tuki, neuvonta ja vertaistuki vanhemmille tai perheille
- lasten ja nuorten vertaisryhmä
- ammatillinen tuki ja neuvonta sekä chatit nuorille
- itsehoitomateriaalia
- satuja ja videoita lapsille ja nuorille
- puhelinpäivystys
- anonyymi kysymys-vastauspalsta
- ammatillista tukea ja neuvontaa vanhemmille ja sateenkaarilapsille ja -nuorille
- Turvallisen ulostulon opas
Sateenkaari-ihmisten Perhesuhdekeskus:
- ammatillista neuvontaa ja tukea vanhemmille tai perheenä
- tukea läheissuhteisiin ja perheille
Setan verkkonuorisotalo Loiste Discordissa:
- 13–20-vuotiaille nuorille suunnattu ohjattu vertaiskeskustelu ja yhteisö
- ammatillinen yksilötuki nuorille
Translasten ja -nuorten perheet ry:
- ihmisoikeustyötä ja vaikuttamista sekä tapahtumia
- neuvonta lapsiperheellisyydestä haaveileville nuorille
Malkus ry (hengellisyyys ja sateenkaarevuus):
- ohjattu vertaiskeskustelu hengellisille sateenkaari-ihmisille Discordissa
vertaistukihenkilöt hengellisyyden ja sateenkaarevuuden teemoista
Setan jäsenjärjestöt ja muu nuorisotoiminta:
- vertaistoimintaa, sateenkaarikahviloita ja sateenkaarinuorten iltoja, harrastustoimintaa ja turvallisia tiloja sateenkaarinuorille
Tutustu myös
Opas intersukupuolisen lapsen perheille ja läheisille
Tämä opas on suunnattu perheille, joissa on intersukupuolinen lapsi. Oppaan tavoitteena on tukea sekä sinua vanhempana tai kasvattajana että intersukupuolista lasta. Saatavilla painettuna. Julkaistu 2019.