Sateenkaarinuoret kertovat, että vihapuhe somessa heitä ja muita sateenkaarevia ihmisiä kohtaan on lisääntynyt. Viha satuttaa ja pelottaa. Tällä sivulla on ohjeita nuorille vihan ja siitä koituvan pahoinvoinnin vähentämiseen.
Sateenkaarinuorten kokema kiusaaminen ja häirintä on valitettavan yleistä. Kouluissa ja harrastuksissa ilmenevään homo- ja transfobiseen kiusaamiseen voidaan puuttua, mutta somessa puuttuminen on monimutkaisempaa. Some ei välttämättä koskaan tule olemaan täysin turvallinen, mutta voimme tehdä siitä yhdessä turvallisemman kaikille nuorille.
Päävastuu somen turvallisuudesta on somejäteillä, mutta someyhteistöjen yläpitäjillä ja somekäyttäjillä on myös vastuu: tarvitsemme parempia yhteisösääntöjä, tehokasta vihapuheen raportointia ja tietoa nuorille turvallisesta ja kunnioittavasta nettikulttuurista. Erityisesti aikuisten on skarpattava, koska nuoret katsovat heistä mallia rumiin puheisiin ja loukkaavaan somepostailuun. Tietoa aikuisille on tällä sivulla.
Kampanjan juliste
Somepostaus voi olla rikos
Vihapostaus on sellainen postaus tai kommentti keskustelussa, joka sisältää kirjoitusta, kuvia, videota, symboleita tai musiikia, joiden tarkoituksena on loukata vähemmistöihin kuuluvien ihmisten ihmisarvoa, luoda ja ylläpitää ennakkoluuloja ja lietsoa vihaa ja väkivaltaa vähemmistöjä kohtaan.
Vihapostaus voi olla:
- Viharikos, kuten uhkaus, kunnianloukkaus tai kiihottamista kansanryhmää vastaan.
- Laissa kielletyn häirinnän määritelmän täyttävää vihapuhetta.
- Yhteisösääntöjen vastaista haitallista vihapuhetta, jota tulee poistaa someista.
Somepostauksen sisältö on siis laiton ja rangaistava, jos se sisältää jotain näistä:
- Sateenkaarinuoriin kohdistuvan väkivallan tai syrjinnän pitäminen hyväksyttävänä tai toivottavana.
- Sateenkaarinuoriin kohdistuvaan väkivaltaan kehottaminen tai siihen houkuttelu.
- Sateenkaarinuorten esittäminen alempiarvoisina
- tai vertaaminen eläimiin tai loisiin sekä yleistävä väittäminen rikollisiksi.
- Vainoaminen ja kunnian loukkaaminen.
- Väkivallalla uhkaaminen.
Somepostaus voi olla kiellettyä häirintää
Yhdenvertaisuuslaki suojelee mm. seksuaalivähemmistöjä ja kieltää häirinnän. Häirintä määritellään käyttäytymisenä, jolla loukataan henkilön tai ihmisryhmän ihmisarvoa tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti. Häirinnässä henkilö luo käyttäytymisellään kiellettyyn syrjintäperusteeseen, kuten esimerkiksi seksuaaliseen suuntautumiseen, alkuperään tai vammaisuuteen, liittyvän toista henkilöä tai ihmisryhmää halventavan, nöyryyttävän, uhkaavan, vihamielisen tai hyökkäävän ilmapiirin. Häirintä voi kohdistua yksilön lisäksi myös ihmisryhmään.
Tasa-arvolaki suojelee sukupuolivähemmistöjä ja kieltää häirinnän. Lain mukaan sukupuoleen perustuvalla häirinnällä tarkoitetaan nuoren sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvää ei-toivottua käytöstä, joka ei ole luonteeltaan seksuaalista ja jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan tämän henkistä tai fyysistä koskemattomuutta ja jolla luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.
Yhdenvertaisuus ja tasa-arvolakien mukaisesti kiellettyä häirintää on:
- Homojen, lesbojen, biseksuaalien, panseksuaalien tai aseksuaalien haukkuminen ja halventaminen.
- Transihmisten haukkuminen, halventaminen sekä transpojan tytöttely tai transtytön pojittelu.
- Transnuoren vanhan nimen käyttäminen tahallaan.
- Intersukupuolisten kehojen asiaton kommentointi.
- Muunsukupuolisten olemassaolon kieltäminen “sukupuolia on vain kaksi” -puheilla.
Eri somealustoilla on yhteisösääntöjä, jotka käyttäjä hyväksyy liittyessään. Näiden sääntöjen puitteissa voidaan ilmiantaa ja poistaa loukkaavaa sisältöä.
Miksi jotku nuoret vihapostaa?
“Ehkä ne tuntee olonsa näkymättömäksi ja tuntee tarvetta käyttää valtaa, jotta heidät huomattaisiin.”
“Joskus myös ihminen ite on niin epävarma omasta identiteetistään ja hakee tavallaan muiden hyväksyntää ja paikkaa siitä häirinnällä et muut ei huomais et hän vaikka ite pohtis samoja asioita kuin se jota häirii.”
“Se voi olla, että ne on kasvatettu kohtelemaan vähemmistöjä huonosti.”
“Luulen että ne ei pysty ymmärtämään kuinka vakava asia se on tai ‘koittaa sopeutua joukkoon’ vanhempien ihmisten kanssa, jotka siitä vitsailee.”
Vihapostaamisen tavoitteena voi olla vaikuttaa muiden mielipiteisiin tai estää tiettyjen ihmisten äänen kuuluminen somessa. Vihapostausten takana voi olla myös spontaaneja vihapurkauksia, joilla ei ole selkeää tavoitetta. Vihapostaaja luo kuvaa ihmisistä epäilyttävinä tai alempiarvoisina.
Mikäli tekijänä on nuori, hän ei välttämättä tunnista tekojensa vahingollisuutta tai ymmärrä, että hän voi syyllistyä rikokseen. Tekijän ikä ei vaikuta postausten laillisuuteen. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana ja tätä nuorempikaan ei selviä rikoksista ja lainvastaisuudesta ilman seurauksia.
Anonyymiys ei takaa sitä, etteikö vihapostauksesta jäisi kiinni. Poliisilla on keinoja selvittää rikostapauksissa myös anonyymien postaajien henkilöllisyys.
Mitä tehdä vihapostauksille?
Kuulostaako rikokselta?
Kiireetön tapaus 👉🏾 Ota kuvankaappaus ja ilmianna poliisille nettivinkkinä sekä somen ylläpidolle
Väkivaltainen uhkaus 👉🏾 Tee poliisille rikosilmoitus
Välitön henkeen ja terveyteen kohdistuva uhka 👉🏾 Soita 112
Noudata näitä 13+1 ohjetta
1. Edistä rakentavaa keskustelukulttuuria. Fiksu postaaja lukee muiden kommentit läpi ennen kuin jakaa oman mielipiteensä. Käytä kunnioittavaa kieltä, ilmaise mielipiteitäsi sekä kritiikkiä rakentavasti ja toisia kunnioittaen. Käytä asiallisia lähteitä ja ole mediakriittinen.
2. Netti ei unohda mitään! Nettiin jakamasi sisältö voi pysyä siellä aina. Muut ihmiset voivat ottaa siitä kuvakaappauksia ja jakaa sisältöäsi eteenpäin, myös yksityisviestejä. Mieti etukäteen voiko sisältösi tehdä haittaa sinulle tai muille nyt tai myöhemmin.
3. Kunnioita muita somekäyttäjiä. Somessa voi helposti unohtua, että postaat aina toiselle nuorelle. Sanoisitko kommenttisi toiselle irl samalla tavalla kuin netissä? Sinut voidaan tunnistaa postaustesi takaa, vaikka olisit anonyymi.
4. Älä loukkaa yksityisyyttä. Älä jaa someen mitään, mihin et ole saanut tarvittavaa lupaa toiselta. Tämä koskee esimerkiksi kuvia, kuten kumppanilta saatuja ja itsestä otettuja nudeja tai luottamuksellisia keskusteluja.
5. Älä jaa itseäsi järkyttänyttä materiaalia eteenpäin. Joskus somessa tulee vastaan ahdistavaa tai järkyttävää sisältöä, jolloin materiaali kannattaa ilmiantaa ylläpidolle ja rikostapauksissa poliisille. Suojele kavereita jättämällä jakamatta tällaista materiaalia eteenpäin.
6. Älä julkaise someen tunnekuohuissa. Vähintään tasaa hengitystäsi laskemalla hitaasti kymmeneen. Lue kirjoittamasi teksti uudelleen ja tarkista julkaisun sisältö uudelleen varmistuaksesi, että se ei sisällä toisia loukkaavaa materiaalia.
7. Luo somekeskusteluihin vastapuhetta. Vastapuhe on empaattista ja inhimillistä kommunikointia (teksti, video, meemi, kuva yms.), jolla pyritään tekemään muutosta keskusteluja seuraavien ajattelussa. Se on vihapuheen kohteen puolella olemista ja varmistamista, että hän saa apua ja tukea. Vastapuheen tarkoituksena on vallata tilaa vihapuheelta somessa.
8. Hauskapitoa ei ole muiden satuttaminen. Muista, että vihapuhetta sisältävä provosointi ja trollailu eivät ole hauskanpitoa vaan toisia somekäyttäjiä satuttavaa käytöstä, joka voi täyttää rikoksen tai kielletyn häirinnän kriteerit.
9. Ilmianna vihapuhetta. Useimmissa someissa on mahdollisuus ilmiantaa käyttäjiä, kommentteja sekä julkaisuja, jotka sisältävät vihapuhetta. Jos ilmianto ei johda toimenpiteisiin, voit uusia sen ja se käsitellään uudelleen.
10. Kerää todisteet. Kaikki somet eivät tarjoa ilmiantomahdollisuutta. Ota koko näytön screenshot mahdollisista laittomista julkaisuista ja kuvista sekä vihapostaajan profiilista. Tallenna myös verkko-osoitteet. Niitä voi tarvita myöhemmin.
11. Estä vihapuheen levittäjiä somessa. Moni palvelu mahdollistaa toisten käyttäjien estämisen, myös sellaisten, joiden kanssa et ole ollut tekemisissä. Näin voit ennaltaehkäistä vihapuhetta ja sen, että he löytäisivät sinut julkisten postaustesi kautta.
12. Ota vastuu postauksistasi! Sananvapauden mukana tulee myös aina sananvastuu eli et voi piiloutua sananvapauden taakse, jos sinua kritisoidaan sanomisistasi. Suomessa ei ole rajatonta sananvapautta. Osa postauksistasi voi olla laittomia.
13. Huolehdi omasta turvallisuudestasi somessa. Käy läpi yksityisyysasetuksesi. Älä jaa somessa liian henkilökohtaisia tietoja. Onko someen jakamasi kuvat sellaisia, jotka voisit näyttää kavereiden lisäksi myös aikuisille, vaikkapa isovanhemmillesi?
+ Käy kavereiden kanssa keskustelua somesta ja siitä, miten somesta voisi tehdä turvallisempaa kaikille. Toivomme, että mahdollisimman moni lähtisi mukaan rakentamaan someen aktiivisesti turvallisempaa keskustelukulttuuria!